Lateral Lüksasyon

Lateral Lüksasyon

Hedefler
1. Lüksasyon yararlanmasının tipinin ayırt edilebilmesi
2. Yaralanmadan etkilenmiş dokuları tanımlamak
3. Akut tedavinin hedeflerini  tanımlamak
4. Olası komplikasyonların tipini ve sıklığını tahmin etmek 


Tanımlama Ve Klinik Görünüm 
Diş soketinde yana doğru yer değiştirmiştir ve buna eşlik eden alveolar kemik plakası kırığı veya ufalanması bulunur.
Diş yerinden oynamış, genellikle palatinale doğru yer değiştirmiş görünür. Diş kemikte kilitlenmiş ppozisyonu nedeni ile hareketsizdir ve yüksek ankilotik perküsyon sesi vardır. Dişeti sulkusunda kanama olabilir yada olmayabilir. Sulkus bölgesinde kök apeksi ve yerinden oynamış labial kemik palpe edilebilir. 

Radyografik Görünüm

Yer değişkinliğini göstermek için dik yada ekseni merkezden geçmeyen radyografik ışınlama gereklidir. Diş, soketin apikal veya lateral kısmı boş olacak şekilde, yerinden  oynamış görülür. Açıortay tekniği ile alınmış bir periapikal radyografi yer değişikliğini gösteremeyebilir.

Biyolojik Değerlendirmeler Ve Tedavi Prensipleri 
Yaralanma ekstrüzyon lüksasyonuna çok benzerdir. Fakat, labial kemikte kırık varlığı ve servikal alanın palatinalindeki sıkışma daha komplike bir hal almasına neden olur. 
Tedavi hedefi optimal yerine yerleştirmedir. Bu pulpa ve periodontal iyileşmeyi kolaylaştıracaktır. Soketteki yoğun yeniden şekillenme işlemleri nedeni ile iyileşme süresince diş splintlenmelidir. 


Tedavi 
Yerinden oynamış diş genellikle yeni pozisyonuna sıkıca kilitlenmiştir. Yerine yerleştirme dişin kemik kilidinden kurtulmasını gerektirir. Yerine yerleştirme ağrılı bir işlem olduğundan, yeterli bölgesel anestezi gereklidir. Dİş davye yada parmak ile yerleştirilebilir. Bası önce apeks üzerinde kesici kenara doğru uygulanır, bu arada apeksi serbestleştirmek için diş önce biraz yerinden yükseltilir sonra apikal yönde yerine oturtulur. Yerine oturtulduktan sonra okluzyon kontrol edilmeli ve doğru pozisyonda olduğunu teyit etmek için radyografi alınmalıdır. Dİş esnek bir splint ile 4 hafta splintlenmelidir. Pulpa durumu izlenmeli ve eğer pulpa nekrotik hale gelirse, kök rezorpsiyonunu önlemek için kök kanal tedavisi yapılmalıdır. 2 ve 4 hafta sonra klinik ve radyografik kontrol ziyaretleri yapılmalıdır. Bu kontroller, marjinal veya periradiküler yıkım işaretleri göstermez ise splint çıkartılabilir. Eğer bu işaretlerden herhangi biri varsa, PDl'nin geçici yıkımına bağlı olarak diş çok gevşemiş olacağından splint 4 hafta daha tutulabilir. 6-8 hafta, 6 ay, 1 yıl ve 5 yıl boyunca yılda bir ile ileri konroller yapılmalıdır. 

Yorumlar (0)
Yorum Yap