• Türkiye'nin ilk ve tek diş portalı.
  • Diş ve diş sağlığı adına her şey.

Ortodonti

Çocuk Ortodontisi

Çocuk Ortodontisi

Erişkin Ortodontisi

Erişkin Ortodontisi

Ortodontist Kimdir

Ortodontist Kimdir

Ortodonti diş hekimliğinde diş ve çene düzensizliklerinin teşhis ve tedavisi ile ilgilenen uzmanlık dalıdır.

Sağlıklı dişler ve dişetlerine sahip bireylerde ortodontik tedavi ile dişlerdeki çapraşıklıklar ve aralıklar her yaşta başarılı bir şekilde düzeltilebilmektedir. Ortodonti alanında meydana gelen teknolojik gelişmelere bağlı olarak hem tedavi süreleri kısalmış hem de tedavi sırasında hastalarda oluşan estetik kaygılar için değişik alternatif çözümler üretilmiştir.

Ortodontide uygulanacak tedavinin temel taşı braketler ve tellerdir. Bu açıdan değerlendirildiğinde ortodonti alanında uygulanan tedavileri aşağıdaki şekilde gruplamak mümkün olacaktır.

 

Metal Braketler

Ortodontide en sık kullanılan ve en ekonomik olan braket çeşididir.

 

Porselen Şeffaf Braketler

Diş rengine yakın olarak üretildiklerinden ve metal braketlere göre daha ince bir görünüme sahip olduklarından özellikle erişkin hastalarda estetik açıdan tercih edilmektedirler.

 

Lingual Braketler (Görünmeyen Ortodonti)

Ortodonti tedavisi dahilinde gerçekleştirilen lingual tedavi ortodontide gelinen son teknolojidir. Laboratuar ortamında kişiye özel tasarlanan braketler dişlerin arka yüzeylerine uygulanarak uzun soluklu ortodontik tedavilerde tam estetik sağlanmaktadır. Tekniğin uygulanması bu konuda üst uzmanlık yapmış lingual ortodontistler tarafından yapılmaktadır. Bu tedavinin en önemli dezavantajı maliyetinin yüksek olmasıdır.

 

Şeffaf Plak Tedavisi (Telsiz Ortodonti)

Temizlenmesi kolay, hasta tarafından rahat takılıp çıkartılabilen ve braketlere göre daha az gözüken şeffaf düzenleyicilerdir. En büyük dezavantajı her vakada iyi sonuç alınamaması, sadece basit vakarda etkili olması ve hasta işbirliği gerektirmesidir.

 

Çapraşık dişlerin temizliği daha zordur. Zaman geçtikçe, dişlerdeki çapraşıklık nedeniyle diş çürükleri dişeti hastalıkları ve hatta diş kaybı bile meydana gelebilir. Dişler ve çenelerdeki kapanış bozuklukları aynı zamanda diş yüzeylerinde anormal aşınmalara, çiğneme bozukluklarına ve destek kemik ve dişeti dokularında zarara yol açabilir. Benzer şekilde çene ekleminde ciddi sıkıntılar meydana gelebilir. Söz konusu bu sebeplerden dolayı ortodontik problem asla ihmal edilmemelidir.