• Türkiye'nin ilk ve tek diş portalı.
  • Diş ve diş sağlığı adına her şey.

Dişeti Hastalıkları (Periodontoloji)

Diş Taşı

Diş Taşı

Diş Eti Hastalıkları

Diş Eti Hastalıkları

Dişeti Hastalıkları Tedavileri

Dişeti Hastalıkları Tedavileri

Pembe Estetik

Pembe Estetik

Dişeti Hastalıkları (Periodontoloji)

Diş eti hastalıkları (periodontal hastalık), diş dokusunu değil ancak dişi çevreleyen ve destekleyen dokuları etkileyen bir enfeksiyon hastalığıdır. Buradan da anlaşılabileceği gibi hiç çürüğü olmayan kişilerde bile dişler bile bu hastalık nedeniyle kaybedilebilir. Periodontal hastalıklar bir veya birçok dişi etkileyebilen; sadece erişkin ve yaşlı hastalarda değil çocuklarda, büyüme çağındaki bireylerde görülebilen toplumdaki en yaygın kronik hastalıklardır.

Genellikle ağrısız seyrettiği için belirtileri hasta tarafından zor fark edilebilmekte ve çoğu vakada diş hekimine geç müracaat edilmektedir.

Diş çevresindeki destek dokular periodonsiyum olarak adlandırılmakta ve diş etidiş kökü, çene kemiği ve dişin kökünü çene kemiğine bağlayan liflerden meydana gelmektedir.

Enfeksiyonun sadece diş etini etkilediği durumlar “gingivitis” olarak isimlendirilir. Gingivitisin en önemli belirtisi dişetlerinde kanamadır. Dişetleri kırmızı, şiş, parlak ve yumuşak kıvamlıdır.

Daha ileri vakarda diş eti ile birlikte periodonsiyum yani dişleri çevreleyen destek dokularında etkilendiği durumlar “periodontitis” olarak tanımlanır. Diş etinde kanama, kırmızı/mavimsi-morumsu renk değişikliği, diş eti çekilmesi, diş eti büyümesi, dişlerde yer değiştirme, aralanma, uzama, sallanma, abse oluşumu, hassasiyet ve kötü ağız kokusu periodontitisin en önemli belirtileridir. Bu vakalarda ağrı genellikle abse oluşumu ile birlikte görülür.

Sonuç olarak dişeti hastalıklarında dişleri çevreleyen destek dokularda enfeksiyon, estetik bozukluk, çiğneme kaybı ve yapılacak protezleri taşıyamayacak hastalıklı desteği azalmış bir alt yapı meydana gelir.