Ortodontik Anomaliler

Ortodontik Anomaliler

Ortodontik Anomaliler

Ortodontik anomaliler “dişlerde veya çenede görülen ve yüz ağız bölgesini etkileten şekil bozuklukları” olarak tanımlanabilir. Bu anomaliler herkes taraından kolayca fark edilirler. Fırlak üst ön dişler, geride konumlanmışş bir alt çene veya çapraşık dişler veya öne doğru fırlamış dudaklar herkesçe fark edilir. Ortodontik anomaliler sadece estetik bozukluğa neden olmakla kalmaz; yüz ve ağız bölgesinde zarar verici yapısal ve işlevsel bozulmalar ve değişikliklere de neden olurlar. Anomaliler hastalık olmamakla beraber, zaman içinde dişler, çeneler ve periyodonsiyumda, hatta; alt çene ekleminde hastalıklara yol açarlar.

Anomalilerin incelenmesi ortodonti biliminin başlıca uğraş alanlarından birisini oluşturur. Bilim adamları, ortodontik anomalileri farklı bakış açılarına göre değişik şekilde sınıflandırmışlardır. Buna göre anomaliler:

  1. Yapısal(morfolojik)
  2. İşlevsel(fonksiyonel)
  3. Diğer anomaliler

Olmak üzere üç ana grupta incelenirler.

Yapısal (morfolojik) anomaliler

Yapısal anomaliler beş ana grupta incelenirler:

  1. Diş boyutları ile çene boyutları arasındaki uyumsuzluk nedeniyle ortaya çıkan anomaliler,
  2. Alt ve üst diş arklarının uzayın üç yönünde birbiriyle uyumsuzluğundan dolayı ortaya çıkan anomaliler(maloklüzyonlar)
  3. Kemik yapısının yetersizliğine bağlı(iskeletsel) anomaliler,
  4. Kafa kaidesi ile çeneler arasındaki ilişkinin bozulmasına bağlı anomaliler,
  5. Yumuşak doku anomalileri

Şimdi bunları sırasıyla inceleyelim:

  1. Diş boyutları ile çene boyutları arasındaki uyumsuzluk nedeniyle ortaya çıkan anomaliler:

Dişler, üzerinde yerleştikleri çenelerle boyutsal yönden uyumlu iseler düzgün sıralanırlar. Eğer çenelerin toplam boyutuna (ark uzunluğu) göre daha küçük toplam boyutta iseler aralıklı(distemalı) sıralanırlar. Bu durum “beş kişilik koltukta üç kişinin oturmasına” benzetilebilir.

Bunun aksine, dişlerin toplam boyutu, üzerine yerleştiği çenelere göre daha fazla ise toplam boyutta çapraşıklık görülür. Bu durum da “üç kişilik koltukta beş kişinin oturmasına” benzetilebilir.

        ii.Alt ve üst diş arklarının uzayın üç yönünde birbiriyle uyumsuzluğundan dolayı ortaya çıkan anomaliler. Bunlar maloklüzyon “malocclusion” da denir. Müloklüzyonlar, ön-arka(antero-posterior), yatay(transversal) ve dikey(vertikal) düzlemlere göre incelenirler.

 

Yorumlar (0)
Yorum Yap