DİŞ GICIRDATMASI(BRUKSİZM) NEDİR?

DİŞ GICIRDATMASI(BRUKSİZM) NEDİR?

Diş Gıcırdatması(Bruksim) Nedir?

Bruksizm(Diş Gıcırdatma), genellikle uyku sırasında dişleri bilinçsiz bir şekilde sıkarak yapılan bir eylemdir. Bu normal olmayan bir durumdur ve oldukça rahatsız edici bir ses ortaya çıkarmaktadır.

Çocuklarda Diş Gıcırdatması(Burksizm)

Çocuklar uyku sırasında ve gün içerisinde dişlerini gıcırdatma problemi yaşayabilirler. Çocuğunuz dişlerini gıcırdatıyorsa, çıkardığı gürültü çok fazla olabilir. Bu diş gıcırdatmaları sonucunda özellikle süt köpek dişleri ve kesici dişlerde aşınmalar görülebilir.

Çocuğunuzun dişlerini gıcırdattığı konusunda endişeleniyorsanız, doktorunuz veya diş hekiminiz gibi bir sağlık uzmanıyla konuşmanız faydalı olacaktır. Eğer bu durum koruyucu tedavilerle önlenmezse; gelişme çağındaki çocuğun dişlerinde ve çene eklemlerinde kalıcı hasarlar oluşabilir.

Bruksizm Belirtileri Nelerdir?

En bariz belirtisi ağrıdır. Yüzdeki kaslarda, baş ve boyun bölgesinde ağrılar yaşayabilirsiniz. Çiğneme esnasından zorlanmaya ve ağrılara sebep olabilir.

Dişlerin sürekli birbirine sürtünmesi sonucu diş mineleri zarar görür ve dişlerin boyu kısalır. Dişlerin aşınması sonucunda da estetik sorunlar yaşanabilir.

Diş yüzeyi aşınmaları sonucu dişlerde hassasiyetler yaşanabilmektedir. Bu durumun ilerlemesi, zaman içerisinde diş sinirlerini açığa çıkarabilmektedir.

Dişlere sürekli baskı uygulanması sonucunda dişler ve dolgularda kırıklar gözlenebilmektedir.

Dişlerde sallanma sorunları yaşanabilir.

Ağız yaraları ortaya çıkabilir.

Ağız açılıp kapandığında sesler duyulabilir.

Bruksizm Nedenleri Nelerdir?

Diş gıcırdatmanın nedenleri dişsel ve psikolojik problemlerden kaynaklanabilir. 

Dişlerinizdeki dolgu veya prtozeler olması gereken yüksekliğin altında ya da üstünde yapılmışsa, diş gıcırdatmasına neden olabilir.Diş gıcırdatmasının farklı nedenleri arasında sistemik faktörlere bağlı sorunlar vardır. Yetersiz beslenme, bağırsak parazitleri, alerji ve endokrin bozukluklar bunlara sebep olabilir.

Çocuklarda özellikle süt dişlerden kalıcı dişlere geçiş döneminde dişlerin birbirleriyle teması veya düzensizliklerde gıcırdatma sorunu ortaya çıkabilmektedir. Ayrıca sinüs akıntıları, bağırsak enfeksiyonları gibi nedenlerden dolayı da diş gıcırtısı yaşayabilir. 

Diş gıcırdatmasının en önemli nedenlerinden biriside strestir. Stresin arttığı dönemlerde diş gıcırtması da artmaktadır. Uykusuzluk, her türlü gerginlik hali, kuvvetli pişmanlık, obsesyon, kıskançlık gibi durumlar da diş gıcırdatmasına sebep olabilir.

Bruksizm Tedavisi

Çocuklarda diş gıcırdatma tedavisinde basit çözümler düşünülmelidir. Çocuğunuz dişlerini gıcırdatıyorsa ilk olarak diş hekimine gitmeniz gerekir. Problem dişten kaynaklanıyorsa diş gıcırdatma sıklığına ve şiddetine bağlı tedavi yöntemleri geliştirilir. Dişlerde aşırı aşınmalar meydana gelmişse buraların tedavisi yapılır. Dişler kapanırken bozukluk yaşanıyorsa basit aşındırma işlemleriyle düzeltilir. Eğer sorun diş kaynaklı değilse hekiminiz sizi doğru yere yönlendirecektir.

Diş gıcırdatması yaşayan yetişkinlere ise gece plağı kullanılması önerilir. Gece uyurken takılması gerekir. Bu plaklar kas spazmını çözerek diş arkalarına gelen ve gelecek olan aşırı kuvvetleri en aza indiririr. Bu plaklar bruksizmi tedavi etmek için değil, çiğneme sisteminde meydana gelecek sorunların ilerlemesini yavaşlatmak veya önlemek için kullanılır. Strese bağlı yaşanan diş gıcırdatmalarında doktorunuzun tavsiyelerine uymanız gerekmektedir.

Tedavi Edilmezse Ne Olur?

Dişler tedavi edilmediği takdirde aşınmalar sonucu dikey boyutta azalma, dişlerde, çene eklemlerinde ağrılar meydana gelir. Buna bağlı olarak çene kilitlenmesi de yaşayabilirsiniz. Bunun sebebi daha çok stresten kaynaklanmaktadır. Tedavi edilmezse ileri vakalarda ameliyat gerektirecek eklem deformasyonları yaşayabilirsiniz.

 

Yorumlar (0)
Yorum Yap