Çocukta Muayene

Çocukta Muayene

Başarılı bir tedavi yapabilmek için, herşeyden önce doğru bir tanının konulması gereklidir. Doğru tanı ise ancak, sistemli klinik ve yardımcı muayenelerde olur. Bunun içinde belirli kurallara uymak ve belirli bir sıra izlemek gerekir.

Muayenede izlenecek yol, çocukta, erişkinlere göre oldukça değişiktir. Çünkü çocuk, çok kez istenilen cevabı veremez ya da yanılır. Bu bakımdan, sübjektif belirtilerden çok, objektif belirtilere göre tanıya gidilir.

Küçük bir hastanın muayenesi iki büyük unsura dayanır :

  • Genel Durum
  1. Psikolojik faktörler
  2. Fiziksel faktörler
  3. Yaş faktörü

 

  • Diş Ve Ağız Durumu
  1. Ağız boşluğunun genel durumu
  2. Dişlerin muayenesi.

Genel Durum :

Çocuğun genel durumu, psikolojik ve fizyolojik açıdan ele alınmalıdır.

Psikolojik faktörler, daha önce değinilen aile ve okul çevresi ile ilgili eksogen faktörler ve çocuğa özgü, onun karakterini çizen endogen foktörler’dir. Örneğin konuşmasındaki düzgünlük ya da kelime bilgisinin fazlalığı – azlığı belirli bir şekilde onun olgunluk derecesini bildiriceklerdir. Bu arada dil, parmak emme gibi kötü alışkanlıkların saptanması, ileride ortaya çıkacak ortodontik anomalilerin zamanında önlenmesini sağlar.

Fiziksel faktörler’e gelince, çocuğun genel görünümünü etkilerler. Yaşına göre kilo ve boy uyumsuzlukları, daha önce geçirmiş olduğu hastalıkların sekelleri, özellikle baş ve yüz bölgesinin gözle görülen anomalileri, dişhekiminin hemen dikkatini çekmelidir.

Genel durum bakımından kesin bir kanıya varılması için bu gözlemleri, tıbbi bir anamnezle doğrulanmaları gerekir. Bu anamnez, büyük sistemleri (dolaşım, sindirim, solunum,sinir,boşaltım…) herediter hastalıkları, allerjileri kapsamalıdır.

Yaş faktörü de çocukta, erişkindekinden daha önemlidir. Örneğin, 30 yaşında bir hasta ile, 35 yaşında bir hastada yapılacak bir diş çekimi ya da tedavisinde, 5 yıllık zaman faktörü rol oynamayabilir, fakat, 4 yaşında bir çocukta yapılacak bir ikinci süt azısı çekimi ile 9 yaşında yapılacak çekim sırasındaki  yıllık süre farkı, 6 yaş dişinin ve alttaki ikinci küçük azı germinin gelişim ve sürmeleri bakımından büyük önem taşırlar.

Aynı şekilde, süt dişlerin fizyolojik rezorpsiyon dereceleri ile sürekli dişlerin kök gelişimi durumları çocuğun yaşına göre değişiklik göstereceğinden, endodontik tedavi bakımından dikkate alınmalıdırlar.

Yukarıda sayılan genel faktörler, tanıyı ve tedavi planını etkileyerek pedodontisti, bazı işlemlerden önce şu ya da bu metodu seçmeye zorunlu kılacaktır.

Diş Ve Ağız Durumu :

Diş hekimliğinde muayene yalnız dişleri değil, ağız boşluğunun yumuşak dokularını, yüze, başı, boynun komşu bölgelerini de kapsar, yani serviko – fasiyal’dir. Örneğin, herediter sifilis belirtilerini taşıyan bir diş dizisinin muayenesi, burun boşlukları, burun, gözler, kulak, alın, kafatası, gerekirse bütün iskeletin muayenesine kadar genişletilebilir.

Yorumlar (0)
Yorum Yap