DİŞ BEYAZLATMA

DİŞ BEYAZLATMA

Diş Beyazlatma Nedir? ve Kimlere Uygulanır?

Hidrojen Peroksit veya türevlerini kullanarak yapılan bu işlem renk açmaya yarar. Kullanılan maddelerle oksijen açığa çıkar ve oksijenin ayrılmasıyla birlikte dişin rengi açılır.

Diş beyazlatma, çok daha temiz, beyaz ve göz alıcı bir gülüşe sahip olmanızı sağlar. Ayrıca orijinal diş dokunuzu korur, zarar vermez.

Evde kullanılan bitkisel yöntemlerle dişlerinizi beyazlatmanız mümkündür. Diş hekimleri tarafından da hastalara uygulanan farklı beyazlatma yöntemleri mevcuttur.

Diş Beyazlatıcı Macunlar

Bu macunların içinde beyazlatıcı madde olan hidrojen peroksit olmadığı için dişlerin derin tabakalarına nüfus edemezler. Bu sebeple dişlerin yüzeysel lekelerini temizlerler. Diş fırçalama işlemi sonrası dişlerin rengi 1 tona kadar açılabilir.

Diş hekimleri tarafından uygulanan işlemlerde ise dişin rengi 8 tona kadar beyazlayabilmektedir.

Beyazlatıcı Jeller ve Bantlar

Beyazlatıcı jeller dişlerin yüzeyine fırça yardımıyla sürülen peroksit bazlı ve şeffaf görünümlüdür. Günde 2 kere 14 gün boyunca uygulanır.

Beyazlatıcı bantlar, peroksit jelle kaplanmış görünmez şeffaf bantlardır. Dişlerin üzerine yapıştırılarak uygulanır.

Bu beyazlatma yöntemleriyle 4 ay içerisinde nihai beyazlatma sonuçları elde edilir. Fakat bu işlemler hekim kontrolünde gerçekleşmediği ve beyazlatıcı ajanların içerikleri hekim bilgisi dışında olduğu için tavsiye edilmemektedir.

Ev Tipi Diş Beyazlatma

Ev tipi diş beyazlatmaları hastaya uygun ağız plağı hazırlanarak evde uygulanan sararmaların ve lekelerin açılması işlemine denir. Bu işleme muayene olduğunuz hekim karar vermelidir. Karar verildikten sonra sizden ölçü alınacaktır. Ölçüm alındıktan sonra plak hazırlanır. Hekiminizin uygun gördüğü doğrultuda beyazlatma işlemlerinizi yapabilirsiniz. 
Bu uygulamanın süresi lekelerin rengine ve yoğunluğuna bağlı olarak değişir.

Ofis Tipi Diş Beyazlatma

En hızlı ve etkili yöntemdir. Dişetleri koruyucu maddelerle izole edilir. Diş beyazlatıcı kimyasal ajanlar dişlere uygulanır. Özel ışık cihazlarıyla diş beyazlatıcı madde aktive edilerek diş beyazlatma işlemini gerçekleştirilir. Sonuç 30-60 dakikalık uygulama sonucunda elde edilir.

Ev Tipi ve Ofis Tipi Beyazlatmanın Farkları Nelerdir?

Evde uygulanan beyazlatma ürünlerinde, ofis tipi beyazlatmaya oranla daha düşük kuvvetli ajanlar kullanılır.  Bunun sonucunda ofis tipi beyazlatma sistemlerinde çok daha çabuk etkili sonuçlar elde edilir. Ev tipi beyazlatma yöntemlerinde hastaya özel hazırlanan ağız plakları beyazlatma işleminde jel uygulanması için kullanılır. Hasta beyazlatıcı jeli bu plağın içine koyduktan sonra ağzına uygular.  Bunlar kişisel plaklar da olsa, plakların kenarlarından dişetlerine ve yumuşak dokulara sızıntı olabilir. Buralarda bir yanma oluşur. Ofis tipi beyazlatmada ise hekiminiz dişetlerinize ve yumuşak dokulara koruma sağlar. Bu uygulamaların maliyet farkları vardır. Fakat sağlığınız ve elde edilecek sonuç bakımından ofis tipi diş beyazlatma önerilir.

Dişlerinizdeki koyulaşmanın, lekelenmenin sebepleri bilinmeli ve buna bağlı işlem gerçekleşmelidir. Dişlerdeki sararmanın nedenleri 

  • Yaşa bağlı olarak mine tabakasının incelmesi,
  • Kahve, kola tüketimi
  • Sigara gibi alışkanlıklar,
  • Yüksek doz flor kullanımı,
  • Kanal tedavisine bağlı olarak oluşan renklemeler olabilir.

Diş Beyazlatma İşleminden Sonra Dikkat Edilmesi Gerekenler

Beyazlatma işlemi yapıldıktan sonra tekrar lekelenme ve renklenmeleri önlemek için ilk bir hafta renk yapıcı yiyecek ve içeceklerden uzak durmak gerekmektedir. Özellikle ilk 3 gün çok hassastır. Sigara, kahve, çay, meyveli soda, kırmızı şarap, kırmızı meyveler (kiraz, nar, yaban mersini, vb.), dişlere renk verebilecek sebzeler (ıspanak, brokoli, havuç, vb.) gibi yiyecekler işlem bitimini takiben bir hafta tüketilmemelidir. Aksi takdirde beyazlatma işlemi bir sonuç vermeyecektir.

Beyazlatma İşlemi Kimlere Uygulanmaz?

16 yaşından küçük hastalara diş beyazlatma uygulanmaz.  Ağızda ilerlemiş çürükleri ve dişeti hastalıkları varsa hekim tarafından yapılan tedavi işlemlerinden sonra beyazlatma işlemi gerçekleştirilir. Hamile kadınlara, beyazlatıcı ajan peroksite alerjisi olan hastalara beyazlatma işlemleri uygulanmamaktadır.

 

Yorumlar (0)
Yorum Yap