AĞIZ KANSERİ

AĞIZ KANSERİ

Ağız diş sağlığı oldukça önemli her yetişkin ve çocuklar için temizliği bakımı unutulmayacak kadar önemli olan diş sağlığında düzenli olarak gidilmesi gereken diş hekimi kontrollerini aksatmadan rutin kontroller yapılmalıdır. Peki ağız kanseri hakkında neler biliyoruz. Belirtileri nelerdir? Hangi nedenle ortaya çıkar? Tedavi yöntemi nelerdir? Bunları sizle paylaşalım sizlerle öncelikle belirtilerden başlayacak olursak ;

  • Ağızdaki beyazımsı veya kırmızımsı izler
  • İyileşmeyen yaralar
  • Boğaz ve çene yaraları
  • Kulak ağrısı
  • Yutkunma ve çiğnemede zorluklar
  • Ağız içi kanamalar
  • Ağız içi topaklanan deri
  • Konuşma güçlüğü
  • Ağızda hissizlik
  • Gevşek ve oynak dişler

 

Peki bu belirtilere yol açan etkenler nelerdir? Her hastalığa davetiye çıkaran sigara kullanımı başında geliyor, yerine oturmayan takma dişler, yetersiz ağız bakımı, bunun yanı sıra özellikle dudak bölgesi için aşırı güneş ışığına maruz kalmada ağız kanserine yol açmaktadır. Aşırı alkol tüketimi de bununla birlikte yer almaktadır. Ağız kanserine yakalanmamak için ne yapmalıyız? Yukarda belirtiğim gibi en başında gelen sigara kullanımına dur demek Aşırı alkol tüketiminden uzak durmak Hep uyguladığımız sigara ve alkolü beraberinde takdir de ağız kanser riskini kat ve kat artırmaktadır.

Dengeli beslenmede bunlarla beraber gelmektedir. Ve en önemlisi diş hekim kontrollerini aksatmadan gidilmelidir. Ağız kanseri muayenesi ve teşhisi nasıl yapılır? Gittiğiniz diş hekimine belirtileri mutlaka paylaşın belirtileri diş hekimine ilettiğinizde diş hekimi sizden laboratuvarda incelenmesi için bir doku örneği alacak ve bazı fiziksel testler yapacaktır. Sonuç olumsuz olma durumunda diş hekimi ne kadar süredir var olduğunu anlamak için X-ray, CT taramaları, MRI, endoskopi ve PT taramaları gibi testler de yapılacaktır Bu testlerle ne kadar süredir vardır. Bunları açıklayacaktır bu testlerle  Ağız kanseri tedavisine gelecek olursak; Ağız kanseri teşhisi konulduktan sora kanserin türüne ne  kadar yayıldığı gibi durumlara bakılır ki çünkü her hastaya farklı tedavi yöntemi uygulanır. Ağız kanserinde ameliyat gereklidir. Ve ardından radyoterapi uygulanır bu tedavileri uygulayacak profesyonel bir diş hekimine görünmek gerekir. Radyoterapi, X ışınları yardımıyla tümörün küçültüldüğü bir yöntemdir. Tiroit problemlerine ve ağız kuruluğuna yol açar; ancak bu yan etkiler ilaçla tedavi edilebilir.

 

Kemoterapi, genelde radyoterapi ile birlikte uygulanır. Hızlı büyüyen kanserli hücreleri ilaçlı tedaviyle yok etme amaçlı uygulanan bir tedavi yöntemidir; ancak kanserli hücreler dışındaki hücrelere de zarar verebilir. Bu yüzden kemoterapi tedavisi gören insanlarda saç dökülmesi, kusma gibi semptomlar görülebilmektedir.

Sık sorulan sorulardan biride Ağız kanseri bulaşıcı mıdır?  Sorusunu beraberinde getiriyor.

Ağız kanseri bulaşıcı değildir. Bu hastalığı bir grip gibi başkasından bulaşamaz Ağız ve diş bakımınıza dikkat ederi kötü alışkanlıklardan uzak durursanız, hastalığa yakalanma riskiniz çok düşüktür. Özetlersek eğer, tüm zararlı alışkanlıklardan uzak durmak rutin kontrolleri aksatmadan gitmek böylece ağız kanser riskini en aza indirmiş olursunuz .

Yorumlar (0)
Yorum Yap