HAMİLELİKTE AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞI

HAMİLELİKTE AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞI

Hamileliğim Sırasında Ağzımda Neler Değişiyor?

Hamilelik döneminde ağızda bazı değişiklikler olabilmektedir.  En önemli değişiklik östrojen ve progestron hormon düzeyindeki artıştır. Hormon seviyelerindeki ani artış dişeti iltihaplarına eğilimi artırır. Bu durum dişlerde ve dişetlerinde olası sorunların daha büyük olmasına yol açmaktadır. Bunu önlemek için günlük ağız ve diş bakımına ara verilmemelidir.

Hamilelik Sırasında Diş Hekimine Gitmem Gerekir Mi?

Kesinlikle düzenli olarak gitmek gerekir. Bu şekilde sorunsuz ve diş sağlığı açısından stressiz bir hamilelik dönemi geçirebilirsiniz. Dişetlerinizin bu dönemde daha sık kanıyor olması fark edeceğiniz en öncelikli şey olacaktır.

Hamilelik Sırasında Diş Kaybı Yaşanır Mı?

Halk arasında inanıldığı gibi hamilelik döneminde annenin dişlerinden kalsiyum çekilmesi ve bu nedenle her bebeğin anneye bir diş kaybettireceğine dair söylemlerin herhangi bir bilimsel dayanağı yoktur. ‘Hamilelikte bebeğin kendisi için gerekli olan kalsiyumu annenin dişlerinden alarak, annenin dişlerinin çürümesine yol açtığı, bu nedenle de anne adaylarının diş kaybına uğradığı’ düşüncesi yanlıştır.

Dişetlerim Neden Kanıyor?

Dişetlerinde sorunu olan anne adayları ağız bakımına dikkat etmezlerse, hormonal değişime bağlı olarak da dişeti sorunları artar. Dişetleri kanayan anne adayı dişlerini fırçalamaktan kaçınabilir. Buna “Hamilelik Gingivitisi” denir. Bu durum dişetlerinde şişliğe, kızarıklığa ve daha çok kanamaya neden olur. Eğer gingivitis zaten varsa hamilelik döneminde şiddeti artabilir ve tedavi edilmezse ilerleyebilir.

Hamilelik döneminde karşılaşılacak bir başka sorun ise ‘Hamilelik Tümörü’ dür. Bunlar iltihaba bağlı gelişen dişeti büyümeleridir. Genelde doğum sonrasında kendiliğinden geçmektedir. Genellikle basit tedavilerle ilerleme engellenmektedir. Fakat hastaya çiğneme, fırçalama vb. gibi işlemlerde rahatsızlık veriyorsa diş hekimi tarafından alınması gerekmektedir.

Bu Problemleri Nasıl Önleyebilirim?

Hamilelikte dişlerinize daima iyi bakmalısınız. Günlük bakım ve temizlik rutininiz diş fırçalamanın yanı sıra diş ipi kullanımını da içermelidir. Bu şekilde tüm hamileliğiniz boyunca diş etlerinizin ve dişlerinizin sağlıklı olmasını sağlarsınız. Eğer sabah dişlerinizi fırçalamak rahatsızlık uyandırıyorsa, macun kullanmadan fırçalama yapabilir veya ağız gargarayla çalkalanmalıdır. 

Dengeli beslenmek bu dönemde oldukça önemlidir. Ağız ve diş sağlığı açısından tüm hamilelik döneminde A-C-D vitaminleri, fosfor ve kalsiyumdan zengin temel yiyecekler alan meyve ve sebzeler, tahıl, süt ve mandıra ürünleri, et, balık ve yumurta dengeli olarak alınmalıdır.

Düzenli diş hekimine gitmek olası problemlerin teşhisinde ve önlenmesinde oldukça önemlidir. 

Diş Hekimine Ne Zaman Gitmeliyim?

Hamilelik planlıyorsanız ya da hamile olduğunuzu düşünüyorsanız diş hekimine gitmeniz gerekmektedir. Dişe ilk 3 aylık dönemde temizlik yapılması uygundur. Hamileliğin geri kalan döneminde diş hekimi bir tedavi takvimi oluşturacaktır. İkinci 3 ayda da ağız dokularında meydan gelen değişikliklerin değerlendirilmesi açısından tekrar temizlik gerekebilir. Bunlara bağlı olarak son 3 ayda tekrar randevu verilebilir.

Hamilelik Döneminde Yapılmaması Gereken İşlemler Var Mıdır?

Şiddetli ağrı ve iltihabın olduğu durumlarda müdahale edilmediği takdirde anne ve bebeğin sağlığını etkileyecek bir sorun varsa, hamileliğin hangi döneminde olursa olsun hastaya tedavi yapılmalıdır. Özel durumlar haricinde diş tedavisi ve diş çekiminin sakıncası yoktur. 

Hamilelik esnasında, diş tedavilerinde kullanılan lokal anesteziklerin herhangi bir yan etkisi yoktur. Fakat ilaç kullanmayı gerektiren durumlarda jinekolog onayı alınmalıdır.

Hamilelik Döneminde Diş Röntgeni Zararlı Mıdır?

Diş hekimliğinde kullanılan röntgen makinelerinde radyasyon çok düşük seviyede olmasına rağmen hamilelerde röntgen çekiminden kaçınılmalıdır. Ancak tedavi için çok gerekliyse ağız içinden 1-2 film alınabilir. Bu durumda anneye özel koruyucu önlük giydirilmeli, hızlı film kullılmalı ve düşük doz uygulaması yapılmalıdır.

Dişler Hamileyken Daha Mı Çabuk Çürür?

Hamilelik döneminde bebeğin kalsiyum ihtiyacını karşılamak için annenin dişlerinden kalsiyum çektiği söylemleri doğru değildir. Hamileyken vücuttaki dengelerin bozulması, dişlerin çürümesine ortam yaratabilir. Dişlerin çabuk çürümesinin nedenleri beslenmeden kaynaklanabilir. Tatlı yedikten belirli bir süre sonra dişler fırçalanmalıdır. Kusma durumlarından sonra ağız çalkalanmalıdır.  'Diş etlerim kanıyor' düşüncesiyle dişleri fırçalamadan kaçınılmamalıdır. Kalsiyum alımına özen gösterilmelidir. Ağrı kesici ya da antibiyotik kullanımı doktor önerisi alınarak yapılmalıdır.

Bebeğimin Diş Sağlığı İçin Nelere Dikkat Etmeliyim?

Bebeğin diş gelişimi anne karnında başlar. Bu dönemde anne hem kendi hem de bebeği için beslenmesine dikkat etmelidir.  A-C-D vitaminlerini yeterince almak gerekir. Bilinçsiz ilaç kullanımından kaçınılmalıdır. Bebeğinizin diş bakımı ve beslenmesiyle alakalı bilgi edinmeniz önemlidir.

Antibiyotik Kullanımı Bebeğimin Dişlerini Etkiler Mi?

Antibiyotiklerden özellikle Penisilin ve türevlerini  kullanmak bebek için bir sakınca yaratmaz. Gebelikte kullanılmaması gereken antibiyotikler 'Tetrasiklinler'dir. Bu antibiyotikler bebeğin dişinde renklenmelere neden olur. Bunun dışındaki antibiyotiklerin renklenme yaptığı kanıtlanmamıştır.

Yorumlar (0)
Yorum Yap